Vormfouten

Picture
"The devil is in the details". Het idee kan nog zo mooi zijn, maar als de uitwerking niet deugt werkt het allemaal averechts. En dingen uitwerken is mensenwerk.

De uitwerking is dan ook waar het vaak mis gaat. Kijk maar naar de 10 geboden en de uitwerkingen daarvan. Prachtige regels om mij nu te helpen dicht bij God te leven. Maar wat doet de mens, en als mens kan ik dat weten, wat deed de mens, wat deden de Farizeers? De 10 geboden werden van middel om bij God te komen tot doel van het leven! Naastenliefde werd opzij gezet om een of andere regeltje te gehoorzamen. Terwijl ook dat regeltje ten diepste bedoelt is om de mens te helpen een liefdevol oog te houden voor zijn medemens, om God te gehoorzamen. Het dienen van God wordt vervangen door afgedwongen godsdienstigheid. Vormfouten wegen zwaarder dan alleen maar voor de vorm aanwezig zijn. Want als het om de vorm gaat, zijn we vroom.

Echter de vorm zet lijnen uit, en die lijnen zijn dood. God gaat het niet om de vorm, om de woordkeuze, om de kerkelijke vorm, maar om de liefde. De liefde in hart, ziel en verstand. De liefde tot God, waardoor een mens Gods wil wil doen. De liefde tot de naaste waardoor de mens de hulpbehoevende wil helpen. Innerlijke bewogenheid voor mensen die voortkomt uit de liefde voor God. Bewogenheid kent geen vaste vorm; bewogenheid is niet dood, bewogenheid blijft niet dood, bewogenheid staat op uit de dood. Bewogenheid leeft, leeft vanuit het geloof. Bewogenheid leeft tot eer van God en tot plezier van z'n naaste!

Bewogenheid laat zich leiden door God, niet misleiden door de mens, niet verleiden door de wereld.

Bewogenheid volgt het lijden en leiden van Jezus. Sterfte voor de zonde, om te leven in de Liefde. God is de bron van Liefde; God is de bron van Leven. God is de bron van Genade, waardoor we in en door en met liefde kunnen leven.

Bewogenheid staat echter niet op papier: kijk maar deze letters staan stil; doodsstil! Bewogenheid kun je niet belijden op papier, en bewogenheid kun je niet leren van papier. Bewogenheid komt in je hart, maar alleen als je je hart openstelt. Open je hart voor Gods liefde. En laat de Heilige Geest de leiding over je leven overnemen.

John