Hoe spreekt de mens God aan?

Picture
Bidden, schreef ik al eens, is praten met God. Ik praat met God omdat ik een relatie met God heb. Ik kan mijn gevoelens, mijn zorgen en mijn problemen bij God kwijt en God geeft mij troost, wijsheid, hoop en laat me regelmatig zien waar ik (weer) niet zijn weg bewandel. Het is dus belangrijk voor mij om met God te praten; het is goed mogelijk dat je dat herkent. Dat betekent ook dat ik God moet kunnen aanspreken. Nu is er in het Nederlands de laatste decennia wat veranderd in het aanspreken van personen. Vroeger werd iemand altijd met U of u aangesproken, tegenwoordig wordt steeds vaker je en jij gebruikt. Het lijkt er op dat we steeds verder van het formele (Duitse) taalgebruik afraken en ons bewegen naar het dagelijkse (Engelse) taalgebruik.

Het Engels gebruikt nauwelijks u als aanspreekvorm; het dagelijkse taalgebruik kent alleen “you” (je of jij). Het oud-Engels kent wel “thou” (u), maar dat wordt alleen nog soms gebruikt in formele of liturgische taal, en soms in gedichten. Thou zeggen in het Engels geeft aan dat een Eerbiedwaardig Iemand wordt aangesproken; inderdaad, Thou wordt gebruikt om God aan te spreken. In het woord Thou (U) klinkt het respect voor de Schepper door.

Hoe anders is het officiële, Duitse taalgebruik. Uit respect en afstand is elke (on)bekende Sie (U). Veelal pas na jaren hechte vriendschap wordt voorgesteld om te dutzen, om du (je en jij) te zeggen. Du zeggen in het Duits geeft aan dat een Bijzondere Vriend wordt aangesproken; inderdaad, du wordt gebruikt om God aan te spreken. In het woord du (jij) klinkt een warme vriendschapsband met voor een liefdevolle God door.

Hoe tegenstrijdig klinkt dit allemaal, God met U aanspreken in het Engels en met Jij in het Duits, in allebei de gevallen precies omgekeerd aan het normale dagelijkse taalgebruik. Spreken met God is dan ook bijzonder, ook al is het misschien iets wat je elke dag doet, want God is bijzonder. Enerzijds is God de Almachtige Koning, die hemel en aarde gemaakt heeft en die al het leven onderhoudt. Anderzijds is het de Knecht, die naar ons toe is gekomen om als Mens Jezus onze zonden op zich te nemen. En bij je zijde is God als een vriend in de persoon van de Heilige Geest. Dat is echt, dat mag je ervaren, ook al is het onbegrijpelijk, het is waar. Vanuit de mens gezien lijkt God het meest op wat in de ogen van een klein kind op perfecte liefhebbende en almachtige ouders zijn. De Grote Schepper die je met Thou aanspreekt, is ook je persoonlijke vriend die je met du mag aanspreken. Dat is een wonder (zie ook groen rond balletje - Bestaan wonderen?). Onze taal is te alledaags om wonderen te kunnen beschrijven.

Moge Gods liefde bij jullie zijn,
John